Mereka Sudah Join, Anda Bila Lagi??

Friday, April 1, 2011

hb belog




Bookmark and Share

Thursday, March 31, 2011

Batasan dalam bergurau

Salam sejahtera.


1 April, cukup sinonim dengan budaya masyarakat jahiliah yang dikenali sebagai hari ‘April Fool’, iaitu hari di mana kita dibenarkan tanpa segan silu untuk mengenakan rakan-rakan dengan gurauan yang kadang-kadang sangat keterlaluan. Namun sejarah di sebalik itu adalah tragedi pembunuhan beramai-ramai tentera Islam Sepanyol oleh tentera salib yang dilakukan melalui cara penipuan.

Sumber : KLIK SINI

* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Dalam bahasa arab manusia biasa disebut sebagai حيوان ناطق yang bermaksud haiwan yang berkata-kata. Juga masyarakat arab biasa menyebut manusia sebagai حيوان ضاحك yang bermaksud haiwan yang ketawa. Ketawa dan gurauan merupakan fitrah kejadian manusia. Islam agama lengkap tidak akan menghapuskan sesuatu yang bersifat fitrah kejadian seperti keinginan berkahwin bahkan akan membimbingnya bagi memastikan fitrah itu diurus dengan baik. Secara umumnya maksud bergurau sama dengan jenaka yang ditakrifkan sebagai perbuatan, kata-kata dan sebagainya yang dapat menggelikan hati orang lain. Seperti yang diketahui membuatkan orang lain senang hati adalah termasuk dalam amal kebaikan dan Rasulullah saw juga berjenaka dengan ahli keluarga dan sahabat baginda.
Umumnya garis panduan bergurau dan jenaka dalam Islam adalah seperti berikut:
1. Jangan berdusta.
Contoh yang mashyur ialah ramai yang berjenaka dengan cara mengenakan rakan mereka dengan  ‘April Fool’. Akibatnya ada yang merasa sakit hati atau terguris perasaan. Jadi tujuan sebenar bergurau tidak tercapai kerana ada yang merasa dirinya tertipu. Rasulullah saw pernah bersabda yang bermaksud: “Celakalah orang yang berbicara lalu mengarang cerita dusta agar orang lain tertawa!”- (AbuDaud)

2) Jangan menjatuhkan maruah orang lain.
Rasulullah saw pernah bersabda, maksudnya: “Cukuplah keburukan bagi seseorang yang menghina saudaranya sesama muslim.”- (Muslim)

3) Berpada dan sederhana.
Rasulullah saw pernah bersabda: “Janganlah kamu banyak tertawa, kerana banyak tertawa itu dapat mematikan hati.”- (Tirmizi). Hadis ini bukan melarang ketawa kerana ketawa adalah fitrah manusia. Yang dilarang adalah banyak ketawa. Saidina Ali r.a pernah berkata: “Berilah jenaka dalam perkataan dengan ukuran seperti anda memberi garam dalam makanan.” Said bin Ash telah memberi nasihat yang baik dalam perkara ini seperti katanya: “Sederhanalah engkau dalam bergurau kerana berlebihan dalam bergurau dapat menghilangkan harga diri dan menyebabkan orang-orang bodoh berani kepadamu, tetapi meninggalkan bergurau akan menjadi kakunya persahabatan dan sepinya pergaulan.”

4) Jangan sampai menakutkan.
Rasulullah saw telah bersabda maksudnya: “Tidak halal bagi seseorang menakut-nakutkan muslim yang lainnya - (At-Thabarani)

5) Sesuai dengan masa dan tempat.
Tiap-tiap sesuatu ada tempatnya, tiap-tiap keadaan ada (cara dan bentuk) perkataannya sendiri. Allah s.w.t. mencela orang-orang musyrik yang tertawa ketika mendengarkan al-quran padahal seharusnya mereka menangis seperti maksud firmannya:
“Maka apakah kamu merasa hairan terhadap pemberitaan ini? Dan kamu mentertawakan dan tidak menangis sedang kamu melengahkannya - (An-Najm:59-61)

Di samping menjaga syarat-syarat di atas, gurauan yang kita lakukan mestilah dapat diterima oleh fitrah yang sejahtera, diredhai akal yang waras dan secocok dengan tatasusila kehidupan masyarakat yang positif dan kreatif.
Sekian
WallahuA’lam

Rujukan:
1) Dr. Yusof Al-Qaradhawi, Al-Mujtama’ Al-Muslim Allazi Nansyuduhu.
2) Dr. Yusof Al-Qaradhawi, Halal dan Haram dalam Islam.
3) Pelbagai.
Disediakan oleh:
Ustaz Ahmad Zainal Abidin
Setiausaha MUIS









  Bookmark and Share

Tuesday, March 29, 2011

hindarkan wanita yang enam ini

Pesanan Rasulullah S.A.W. untuk kaum Lelaki : "Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah".


1.Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahtangganya semua tidak kena dan tidak berpuas hati.


2.Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.


3.Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.


4.Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak.


5. Wanita Basaqah : ada 2 makna:

Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.


6.Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

---Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli...Wallahu'alam.







  Bookmark and Share

If you had a day to volunteer, where would you volunteer?

fukushima daiichi, japan

kaunter pertanyaan dibuka 24jam 7hari seminggu..

Monday, March 28, 2011

Mesej Wabak Infeksi

Pagi tadi, bangun2 tido je terus tengok jam handphone SE X10 mini pro aku yg kiut ni. Tiba2 ternmpk ade sms notification. Ape lg, aku pon terus check. Unlock je hp terus keluar pop-up mesej tu berbunyi

"DING! Saksikanlah wabak infeksi yang akan merebak ke seluruh negara sekejap lagi."

Haa.. macam tu la bunyi mesej tu. Dahla mesej tu berbentuk pop-up, ade button close je, lepas close trus hilang, xde saved dalam inbox mesej. Sgt seram kan... hehehe... Dalam hati ingatkn ade org bg sms alert pasal tsunami/radioactive. So abaikan je la.Kalau betul alert pasal bencana alam, kat TV nnt mesti ade.

*************************

Then pukul 7.30 mlm td, ternampak kawan post status kat facebook pasal mesej yg sama. “owh, ingatkan aku sorg je yg dpt msj tu”detik dlm hati. Then try la google ttg mesej pelik tu. Hasilnya, menemui beberapa post/discussion dalam blog dan forum tentang benda ni..





Nak tau lebih lanjut tentang misteri mesej tersebut, silalah jenguk sumber rujukan tersebut (tp tak dijamin kesahihannya..hehe)


erk... (-_-")


p/s: sape2 yg tau lebih lanjut tentang perkara ni, silalah share J




Bookmark and Share

Sunday, March 27, 2011

10 fakta yang pelik [part 1]

 
1. QUEUE adalah satu-satunya perkataan dalam Bahasa Inggeris yang dapat dibaca dengan bunyi yang sama sekiranya empat huruf terakhir hilang.

2. ALMOST merupakan perkataan terpanjang dalam Bahasa Inggeris yang disusun mengikut susunan alphabet.


3. RHYTHM merupakan perkataan tanpa vokal yang terpanjang dalam Bahasa Inggeris.



4. TYPEWRITER merupakan perkataan terpanjang dalam Bahasa Inggeris yang terbina daripada satu row keyboard.

5. Gajah merupakan satu-satunya mamalia yang tidak boleh melompat.


6. Warna asal coca-cola adalah warna hijau.

7. Adalah mustahil untuk membuka mata ketika bersin.


8. Wanita mengelip mata dengan kadar 2 kali berbanding lelaki.


9. Kebanyakan orang lebih takut kepada labah-labah berbanding takut kepada mati.



10. Otak burung unta lebih kecil daripada matanya.


**fakta yang ke-10 macam pernah dengar je.. hehe


  Bookmark and Share

Friday, March 25, 2011

happy birthday.


entri kali ni ditujukan khas kepada satu-satunya kakak kandung aku dalam dunia ni... 


HAPPY BIRTHDAY 
yg ke-26

**tak mampu bg yg betul..hehe

~semoga berbahagia disamping family tercinta~
~semoga panjang umur dan sihat selalu~
~semoga cepat naik pangkat... nanti boleh belanje makan... hehe :P ~
~semoga cepat mendapat ahli baru~




  Bookmark and Share

Saturday, March 5, 2011

perigi cari timba?apa pendapat ko? dan mcm mana perigi tu nak memulakan langkah?

emm... positive... even sejak zaman rasulullah benda ni dah ade.... so zaman skrg ni mmg praktikal sgt lah... ketepikanlah fikiran kolot "aku pompuan melayu, x sopan la klau mcm tu".. klau mcm tu smpai ke tua la x dpt laki yg diidamkan.. tambahan, zaman skrg ni x ramai lelaki yg boleh wat laki dn ayah yg bertanggungjawab dn beriman.. klau stakat wat BF, bangla kt mydin pon bole.. hmm, camne nk mulakan?? refer to cara saydatina khadijah.. mcmane beliau memulakan langkah memikat hati rasulullah...

kaunter pertanyaan dibuka 24jam 7hari seminggu..

Wednesday, March 2, 2011

If the Internet and TV didn't exist, what would you spend most of your time doing?

u stupid question, how come i can answer this question if there is no internet.. **u cannot fool me..

Saturday, February 26, 2011

If you had a time machine, what date would you travel to?

aku nk travel ke masa dn tempat saintis yg buat alat ni.. nk bunuh dia.. wat benda mengarut.. xyah la nk ubah benda yg dh jadi.. yg lepas tu lepas la, pasti ade hikmah di sebaliknya...

kaunter pertanyaan dibuka 24jam 7hari seminggu..

Monday, February 14, 2011

betulkan yg biasa, biasakan yg betul!!





  Bookmark and Share

Sunday, February 13, 2011

delete 14 Feb dalam kalendar minda kita


Apa istimewanya tanggal 14 Februari? Ia disambut dengan penuh kegembiraan oleh sebilangan besar rakyat dunia pada masa kini. Saban tahun, ramai tertunggu-tunggu akan tibanya tarikh tersebut. Kononnya ia adalah hari kekasih yang mana merupakan detik yang tepat buat pasangan yang hangat bercinta meluahkan rasa kasih dan cinta sesama mereka. Tidak kira dalam bentuk apa sekalipun, asalkan hasrat hati mereka tercapai.
Jika diperhatikan, budaya menyambut hari kekasih ini sudah mendapat tempat dan begitu popular dalam kalangan masyarakat kita termasuklah yang beragama Islam. Ia lebih tertumpu kepada golongan remaja biarpun ada dalam kalangan kita yang sudah berumahtangga sekalipun turut sama meraikan.
Menyimpang
Hari kekasih begitu sinonim dengan pemberian hadiah berupa coklat dan bunga mawar merah. Ia adalah lambang kasih sayang yang sangat istimewa yang diberikan. Bunga mawar dipersembahkan dalam hiasan dan balutan yang cantik manakala coklat pula disampaikan dengan bentuk dan kotak yang menarik sama ada berbentuk hati dan sebagainya. Tidak cukup dengan hadiah, ada yang meraikan dengan makan malam istimewa dan juga 'pembuktian' ketulusan cinta yang dibina. Walaupun ia jauh sekali menyimpang daripada budaya dan syariat umat Islam, namun kerana nafsu, ia dikira 'halal'.
Hari ini, umat Islam terpaksa berhadapan dengan pelbagai bentuk ancaman sama ada dari sudut budaya mahupun agama. Kita telah dijajah dari keseluruhan cara hidup, mentaliti, kelakuan dan juga amalan kerohanian yang sudah boleh dilihat adanya percampuran dengan unsur-unsur dari barat. Jadi, tidak hairanlah jika sambutan yang diraikan oleh golongan kristian turut sama disertai oleh umat Islam yang mudah terpengaruh.
Justeru, hari kekasih langsung tidak ada dalam sejarah Islam. Malah Islam sentiasa bersifat universal dan tidak dibatasi waktu, tempat,objek dan juga motif untuk menunjukkan kasih sayang. Hal ini sesuai dengan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud, "Cintailah saudara se-Islam seperti kamu mencintai dirimu sendiri." (Riwayat Bukhari). Jadi ikutan siapakah hari kekasih ini? Apabila kita leka, kita secara tidak langsung akan meminggirkan suruhan agama dan lebih kepada mengikut hawa nafsu dan mencari keseronokan hidup. Tanpa kita sedar, rupanya kita menyambut hari pemujaan penganut kristian.


Asal-usul Hari Kekasih
Menurut catatan sejarah, pelbagai kisah yang diceritakan mengenai asal usul sambutan hari kekasih ini. Ada yang mengatakan, sebelum abad ke-17 masihi, masyarakat Rom meraikan Hari Valentine pada 14 Februari setiap tahun sebagai hari mencintai tuhan atau patung pujaan mereka. Manakala dalam penceritaan lain, hari kekasih ini diraikan oleh penganut Kristian yang memuja seorang paderi bernama St. Valentine dengan menganggap beliau seorang yang mulia kerana sanggup berkorban dan mati demi kasih sayangnya terhadap agama Kristian dan penganut-penganutnya. Walau apa pun, jelas sekali ia langsung tiada kaitan dengan hari kebesaran buat umat Islam untuk turut sama meraikannya.
Allah telah berpesan kepada hamba-Nya, amal buruk jangan dikerjakan tidak kira dalam apa jua bentuk kelakuan sekalipun tetapi manusia sering melakukan sebaliknya. Apa-apa yang dilarang, itulah yang dibuatnya. Sama ada disebabkan ceteknya ilmu agama atau kerana terlalu mengikut hawa nafsu, jawapannya ada pada diri sendiri. Yang pasti, sambutan hari kekasih sudah menjadi trend dan mereka yang tidak meraikannya dipandang kolot dan 'out dated'.
Hakikatnya, sifat manusia ini lemah. Mudah terpengaruh dengan anasir-anasir jahat yang sengaja ingin memusnahkan dan melemahkan pegangan umat Islam. Golongan yang tidak senang dengan kehebatan Islam cuba merosakkan budaya dan akidah walau dengan apa cara sekalipun. Jika kita perhatikan, sebelum tiba tarikh 14 Februari, sebilangan besar media massa di seluruh dunia berlumba-lumba menyiarkan tentang kemeriahan menyambut hari kekasih, pasaraya dan pusat membeli belah pula membuat promosi besar-besaran dari segi hiasan, potongan harga dan juga tayangan filem-filem cinta bagi membesarkan lagi sambutan hari kasih sayang ini.
Sebagai umat Islam yang diwajibkan patuh pada ajaran Islam dan berpegang kepada al-Quran dan as-Sunnah, tinggalkanlah perbuatan yang sia-sia ini. Ia bukanlah hiburan yang boleh mengembirakan hati kita malah memesongkan akidah. Kita wajar tahu yang beramal mengikut sesuatu yang bertentangan dengan suruhan Allah itu boleh menjejaskan akhlak, akidah dan juga keimanan kita terhadap Allah SWT.
Tiada istilah menyambutnya sekadar suka-suka. Keterlibatan kita dengan sambutan hari kekasih yang jelas khusus untuk golongan kristian sudah dikira salah malah jatuh kepada perkara haram kerana menggalakkan pasangan berdua-duaan dan menyalurkan rasa kasih sayang diluar batas syariat. Walau bagaimanapun, bagi yang sudah berkahwin, amat digalakkan berkasih sayang tetapi janganlah membesar-besarkan tarikh 14 Februari sebagai hari yang istimewa buat diri dan pasangan tetapi jadikan setiap hari adalah hari kekasih. Selain memperolehi kebahagiaan, kita juga diberi ganjaran pahala di atas amal kebaikan yang dilakukan setiap hari.






Bookmark and Share

Gathering Bloggers Melaka

Selamat pagi semua.. jam menunjukkan pukul 2.19 a.m. tp mata ni masih x mengantuk lg.. Klau diikutkn, mmg penat satu badan.. Ye la, penat weh.. Hari ni ade event yg aku sendiri x sangka aku akan join.. haha.. Ape event tu?? 
haa, tu nmpk tu tajuk entri kali ni?? 


Aku dpt tau event ni drpd blog salah sorg organizer iaitu encik HEIDI..


Event ni start pukul 12.30, bertempat di MIBC Melaka... Aku datang ditemani gadis2 ayu dari UTeM (cik diyana, zatul, cik dil).. Kami datang agak lewat, nasib tak terlepas aktiviti "memecah ais" tu..


Selesai berkenalan, kami pon memulakan game bowling.. Setiap lane ade 
tiga orang player, banyak jugak la lane yg kami tempah.. Sgt enjoy game tu, even aku masih noob dalam permainan bowling ni.. Xpe, next time praktis lg..

dari kiri : syamin, farah, cik dil, zatul

ni team aku, power mereka berdua ni

dari kiri : aku, heidi, syamin, zatul, cik dil, intan, farah

 dari kiri : aku, farah, syamin, alin kiwi, zatul, cik dil, aim

 After bowl, we go to late lunch.. Actually "brunch" for me.. hoho, so hungry.. 
patut la x boleh strike mase game (haha.. alasan).. We go to mapley berdekatan (Subaidah) dgn berjalan kaki, save petrol, kn harga petrol dah naek T_T.. Time lunch ni la kami merapatkan lg talian persaudaraan kami.. 
Sambil makan, sambil tu borak-borak.. 

berjalan kaki ke Subaidah beramai-ramai

mereka cakap muka kami mcm adik beradik.. 
YE KE?? hrmm..

Oh ye, terlupa nk mention ttg lucky draw.. Pada awalnya kami diberi 
satu nombor lucky draw setiap sorg.. After lunch, masa utk lucky draw.. Alhamdulillah, no. bertuah aku naik mase tu.. no. 43.. 
Yeah!! saye menang moto.. haha.. banyakla moto.. 
Dapat cup chumell bercorak lembu.. Thanks kpd penaja :) ..

my lucky number


Next, tibalah masa yg dinanti2kn oleh kaki2 posing.. Sesi bergambar.. Nasibla aku bukan kaki posing.. Kami pon snap la gamba sebanyak yg mungkin.. Ye la, utk kenangan kn.. Bukan senang nk gather ramai2 mcm ni.. Puas bergambar, kami pon bersurai..

luv u all..!!

Overall, aku rasa sgt best sbb dpt berkumpul beramai2, dapat berkenalan dgn blogger2 yg hebat2.. Bukan senang nk kumpul mcm ni.. Next gathering aku nk join lagi.. Nak komen byk pon x boleh, sbb ni lah first gathering yg pernah aku join..
Thanks kepada semua... korang mmg sporting abis..
Orait, see u guys and gurls next time.. B-)


p/s : sorry la sepanjang event tu aku senyap je, aku mmg jenis yg pendiam bila dgn org yg baru kenal :D

p/s/s : emm, buat masa skrg ni aku jrg sgt nk berblogging, so kalau nk keep in touch, add la my Facebook.. Kalau FB, mmg hari2 aku on.. hehe.. :D


* * * * * * * * * * * * * *


Hari ku x tamat di sini.. Tiba2 si zatul ni mention pulak pasal karok.. Pantang kau sebut perkataan tu, laju je aku menjawab.. Ape lg, slps bersurai, ambil kereta kat MIBC, terus start enjin dan bertolak ke Giant Batu Berendam utk melepaskn gian.. Haha..

model : Rastamat


Setelah selesai berkaraoke, kami pun pulang...


Bookmark and Share

Thursday, January 6, 2011

doakan yg terbaik buat SALMAN

Salam sejahtera semua,

Pagi semalam (5/1/2011) aku dan classmate yg lain dikejutkan dengan berita yg agak mendukacitakan. Berita yg ku maksudkan adalah, classmate kami (Salman) terlantar di wad Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar. Kenapa dia dimasukkan ke wad? Kita lihat berita sepenuhnya di akhbar Harian Metro 5 Jan 2011 (ms5).


LEDANG: Perkelahan 14 pelajar Universiti Teknikal Melaka (UTeM) di kawasan peranginan Gunung Ledang berakhir dengan tragedi apabila dua daripada mereka dihempap sebatang pokok.
Dalam kejadian jam 2.30 petang itu, Salman Al Farisi Ahmad Sabri serta rakannya, Muhammad Hafizudin Abdullah, masing-masing berusia 21 tahun, ditimpa pokok ketika berkelah di Kolam Puteri, Gunung Ledang. 

Menceritakan semula tragedi itu, Hafizudin berkata, kejadian berlaku sekelip mata ketika dia dan rakan berehat selepas penat mandi-manda. 
“Angin kencang tiba-tiba bertiup di kawasan kami berkelah dan dikejutkan dengan bunyi kayu patah, namun tiada apa-apa yang berlaku.


“Beberapa saat kemudian barulah saya sedar sebatang pokok tua tumbang ke arah saya dan Salman, tetapi kami tidak sempat mengelak,” katanya ketika di temui di Hospital Tangkak, petang semalam.


Menurutnya, separuh anggota badannya dihempap pokok menyebabkan dia terkedu dan terpinga-pinga selepas kejadian itu sebelum diselamatkan rakannya. 
Hafizudin berkata, Salman yang turut dihempap pokok berkenaan mampu berdiri serta berjalan sebelum rebah secara tiba-tiba. 
“Panik dengan keadaan Salman itu rakan yang lain meminta bantuan orang ramai di sekitar Gunung Ledang berikutan darahnya tidak berhenti mengalir dari lukanya,” katanya lagi. 
Dua pelajar terbabit dikejarkan untuk rawatan kecemasan di Hospital Tangkak, sebelum Salman yang berasal dari Felda Hutan Perca, Alor Gajah, Melaka dirujuk ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar. 
Sementara itu, jurucakap hospital ketika ditemui berkata, Hafizudin yang berasal dari Pasir Mas, Kelantan dirawat sebagai pesakit luar memandangkan kecederaan ringan dialaminya. 
Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris, berkata pasukan Bomba dan Penyelamat Tangkak dengan bantuan renjer Gunung Ledang Resort (GLR) bergegas ke tempat kejadian membantu membawa mangsa turun sebelum dihantar mendapat rawatan kecemasan di Hospital Tangkak.



Selepas mendengar berita yg agak mengejutkan, kami bersepakat untuk pergi menziarahi Salman petang td. Kami gerak satu kelas, seramai 12 orang yg ikut, 3 buah kereta. Perjalanan drpd Melaka dimulakan pd jam 2.35 ptg dan sampai di HPSF pd jam 4.15 ptg. Perjalanan agak mengambil masa kerana salah sebuah kereta yg ikut mengalami sedikit masalah teknikal. Setelah sampai, kami menunggu hingga waktu melawat tiba iaitu 4.30 ptg dan setelah waktu melawat tiba, kami pun bergerak menuju ke katil Salman (3F) di wad 4. 


Keadaan Salman boleh dikatakan stabil ketika kami sampai. Nurse yg bertugas mengarahkan kami supaya melawat bergilir-gilir. Dada kanannya ditebuk dan dipasang tiub bagi mengeluarkan darah kotor yg ada di dalam paru2nya. Bekas yg menakung darahnya itu hampir penuh. Ade yg tak sampai hati melihat keadaannya, lalu keluar drpd wad. Ketika itu Salman dalam keadaan sedar, masih boleh bercakap malah sempat buat lawak. Sikapnya mmg begitu, suka memecah kesunyian dengan lawaknya yg best.. Haha.. 


5.05 ptg, geng BITD pula dtg melawat. Agak ramai rombongan mereka. Turut menyertai, seorg lg mangsa kejadian (Hafizudin @ Antz). Antz mengalami kecederaan di bahagian luar kanan kerana dihempap pokok di bahagian sebelah kanan sahaja. Keadaannya stabil dan tidak perlu dimasukkan ke dalam wad.


Ape pon, kami doakan agar Salman cepat sembuh seperti sediakala. Ketiadaannya di dalam kelas boleh mendatangkan kesunyian yg amat sangat. Dr. Azah (lecturer kami) pon sempat bertanya khabar tentang Salman kelmarin (hari kejadian). Buat Salman, tabahlah menghadapi ujian daripadaNya serta redha. Kami pun agak pelik dengan situasi ketika kejadian tersebut berlaku. Dah benda nk jadi kn? Malang tak pakai perfume.


p/s : buat classmate yg tidak diajak untuk melawat Salman ptg td, maaf sgt2. Kami pergi tanpa dirancang


Video di bawah sempat dirakamkn di HPSF, walaupun ade amaran tidak dibenarkan mengambil gambar. hehe

video


 classmate mu,


Bookmark and Share

Wednesday, January 5, 2011

peraduan teka gambar [shahazrin.com]

salam sejahtera semua..



Ni first time aku join peraduan teka gambar. Masa BW td ternampak pulak entri pasal peraduan teka gambar ni kat blog SHAHAZRIN.COM. Ape lg, tengok macam senang je.., nak cuba nasib mane tau kot2 ade rezeki boleh menang hadiah topup RM20.. Mari terjah blog beliau.. KLIK SINI..

gambar yg ingin diteka adalah :

**gambar saiz asal kat entri tersebut

apabila dikecilkan :

**jadilah mcm ni..



syarat2 yg dikenakan adalah :

1-Mesti follow blog beliau : checked

2-Buat satu entri Tajuk " Peraduan Teka Gambar" dengan header diatas : checked

3-Bagi tahu aku "jawapan" gambar tu gambar apa dangambarkan.. jawapan mestilah tepat dengan nama@ IDENTITI gambar sebenar : 

        oke, jawapan aku adalah gambar JATA NEGARA MALAYSIA

**gambar Jata Negara Malaysia


4-Jawapan linkan ke entri peraduan tersebut : checked


Macam senang je kn? ade harapan ke nk menang?? haha.. ntahla.. tak mengharap.. oke, chow dulu, mata dah ngantuk ni... Sekian, wassalam..


Bookmark and Share
Related Posts with Thumbnails